Talent in beeld: Amy Hasselton

15 augustus 2022

Mijn naam is Amy Hasselton en ik ben meerkampster. Al vanaf jongs af aan zit ik op atletiek, sinds dien heb ik mooie prestaties mogen behalen op verschillende Nederlandse kampioenschappen.

De prestaties zijn natuurlijk het gene wat de buitenwereld ziet, maar hierachter zit een hoop werk. Doorzettingsvermogen, discipline, en ‘simpelweg’ hard werken zorgen ervoor dat ik elke keer weer iets beter wordt. Al gaat het om die paar centimeter verder springen bij het verspringen of een tiende harder lopen op de horden. Elke centimeter en seconden telt, want dat zorgt weer voor een betere prestatie op de meerkamp. Daarom train ik 6 keer in de week om sterker en sneller te worden. Voor de meerkamp is het een uitdaging om de 7 onderdelen allemaal terug te laten komen in mijn weekschema. Maar ik houd wel van een uitdaging en van de meerkamp, omdat het zo divers is! Gelukkig heb ik goede trainers om mij heen, bij ATR in Rotterdam en binnen het Talentencentrum Zuidwest-Nederland. Hierdoor wordt alles goed in banen geleid en kan ik mij focussen op mijn trainingen.

 

“… ik ben nog steeds aan het leren!”

 

Het doel voor mij is om stapje voor stapje mezelf te verbeteren, en daarbij is het mentale aspect is ook heel belangrijk.

Tegenslagen zul je namelijk als atleet gegarandeerd tegenkomen. Het leren omgaan met tegenslagen is iets wat ik in de 15 jaar dat ik aan atletiek doe heb moeten leren. En ik ben nog steeds aan het leren! Prestaties die tegenvallen of trainingen die niet verlopen zoals je wilt. Andere atleten zien die opeens progressie maken terwijl jij voor je gevoel stilstaat. Dit zijn allemaal dingen die jij misschien als sporter ook kan herkennen, ik in ieder geval wel!

Deze tegenslagen zijn vervelend, maar ik heb hier als atleet enorm veel van geleerd. Ik heb een tijdje samengewerkt met een sportpsycholoog, waardoor ik nu beter weet hoe ik met deze tegenslagen en onzekerheden kan omgaan.

Dit is pas het topje van de berg van uitdagingen die ik wekelijks als atleet tegenkom. Maar als met al geniet ik vooral van mijn sport en de weg die ik heb afgelegd en die ik nu aan het afleggen ben!

Zoals mijn favoriete quote ook benoemd:

 

‘Difficult roads often lead to beautiful destinations’