Stel voor jezelf een doel

27 april 2022

Stel voor jezelf een doel. Zeker in deze tijd. Zoals in deze blog “bewegen als medicijn” het voorbeeld is gegeven om een doel te stellen om meer in beweging te komen. Maar waar ga je beginnen? En waar moet een doel eigenlijk voldoen? Iedereen zal wel eens een doel stellen, maar niet iedereen doet dit even effectief. Het stellen van doelen is een vaardigheid. Dat betekent dat het een techniek is die je kunt leren. In deze blog geef ik wat tips, zodat je je doelen nog effectiever kunt stellen.

Wees concreet!

Met een doel geef je aan wat je wilt bereiken en wanneer je dat bereikt wilt hebben. Door dit zo specifiek mogelijk aan te geven, kun je richting geven aan je inzet. Er zit namelijk een verschil in (1) ik ga een rondje hardlopen of (2) ik ga 5 kilometer hardlopen in 30 minuten. Bij het tweede doel weet je precies waar jij je energie in wilt steken. Het zorgt voor motivatie en concentratie, en je zult het langer kunnen volhouden. Bovendien is het doel uitdagend en geeft het behalen van je doel een boost: het zorgt voor zelfvertrouwen. Bij doelstelling 2 weet je ook precies wanneer je je doel hebt bereikt. De eerste doelstelling is te vaag en is niet effectief genoeg.

Maak een plan

Om effectieve doelen te stellen, kun je gebruik maken van een aantal voorwaarden. Ten eerste is het belangrijk dat je zowel nadenkt over het halen van een bepaalde uitkomst én hoe je tot die uitkomst gaat komen. Het maken van een plan is een essentieel onderdeel in het stellen van doelen. Als je 5 kilometer in 30 minuten (resultaat) wilt lopen, is het verstandig om ook na te denken hoe je dat precies voor elkaar krijgt. Bijvoorbeeld door 30 minuten lang de juiste lichaamshouding en pastempo aan te houden. In het plan kun je ook verschillende resultaatdoelen zetten. Misschien is je einddoel wel om ooit een marathon te kunnen lopen! Deel het op in stappen, zodat je door kleine succeservaringen straks een enorme vooruitgang hebt geboekt.

 

´A goal without a plan is just a wish’

 

Specifiek, meetbaar, uitdagend en aantrekkelijk

Ten tweede is het van belang om je doel specifiek, meetbaar, uitdagend en aantrekkelijk te maken. Specifiek is, zoals hierboven al beschreven, het precies aangeven wat je wilt bereiken. Meetbaar betekent dat het voor iedereen duidelijk is wanneer je doel is behaald. Verder is een doel uitdagend wanneer het net iets moeilijker is dan hetgeen dat je al kunt. Het doel moet ook niet te moeilijk zijn, want dan is het erg frustrerend als het niet lukt om het te halen. De lat mag hoog worden gelegd, maar niet té hoog. Daarnaast is een doel aantrekkelijk als jij het leuk vindt om eraan te werken en niet omdat dit moet van bijvoorbeeld je trainer. Op het moment dat jij het leuk vindt, ben je ook gemotiveerder om aan de slag te gaan met het behalen van je doel.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een aantal aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. Mocht je het nog lastig vinden om er écht mee te gaan beginnen? Ik help je graag verder om het je op het juiste spoor te krijgen.

 

 

Thijs Rentier is verbonden aan het Talentencentrum Zuidwest-Nederland als sport- en prestatiepsycholoog. Hij begeleid jong sporttalent in hun weg naar succes. Daarnaast verzorgt hij lezingen en masterclasses.