-Door Yannick Warnier ((Sport)podotherapeut-
De sportpodotherapeut wordt regelmatig ingeschakeld voor een sportspecifiek onderzoek en therapie bij hardloopblessures. Met de directe toegankelijkheid meldt de sporter zich steeds vaker bij de (sport)podotherapeut. Maar hoe ziet een sportspecifiek onderzoek er uit? Wat is er anders in de benadering van sporters? In dit artikel wordt beschreven waar rekening mee te houden bij een (sport)podotherapeutisch onderzoek en behandeling van een hardloper. Hierbij zijn alleen de onderdelen beschreven die aanvullend zijn op het ‘standaard’ podotherapeutisch onderzoek.
In de sport is een sportspecifieke benadering nodig om een beeld te krijgen van de sporter in zijn sportomgeving. Een sportspecifieke anamnese is belangrijk om een goed beeld te verkrijgen van de factoren die een rol spelen bij de oorzaak of het in stand houden van een blessure. Zo speelt onder meer de (over)belasting, door bijvoorbeeld plotse toename van het aantal trainingskilometers per week, een grote rol. Het in kaart brengen van de motivatie en doelen met de daaraan gekoppelde trainingsbelasting, ondergrond, soorten schoeisel, looptechniek, voeding, aanwezige omgeving- en/of werk stressoren en secundaire vermoeidheidsverschijnselen zijn belangrijk om de oorzaak van de blessure te achterhalen.
Functie-onderzoek
Hardlopen is een cyclische sport en idealiter zijn de bewegingen symmetrisch. Bij de biomechanische oorzaken van hardloopblessures vormt skeletale of musculaire disbalans vaak het probleem. Malalignment, zoals bekkenverwringing, kan resulteren in een asymmetrie en daarmee een disbalans.
Het hardlooponderzoek
De eerste stap is te beoordelen of er een asymmetrie aanwezig is en, indien deze aanwezig is, of deze veroorzaakt wordt door een anatomisch/functioneel beenlengteverschil, ‘verkeerde’ stand van het bekken, vertebrale rotaties of een combinatie van deze. Tijdens het functieonderzoek beoordeelt de sportpodotherapeut of er mogelijk sprake is van een ‘malalignment’. Naast het onderzoek van de voet, waaronder het bepalen van de stand van de voorvoet, is onderzoek van bekken en heup essentieel.
Loopanalyse
Een belangrijk onderdeel van het sportpodotherapeutisch onderzoek is de analyse van de sporter in de sportbeweging waar de klachten zich voordoen, in dit geval hardlopen. Hierbij wordt er naar gestreefd zo goed mogelijk de sportsituatie te benaderen. Het schoeisel is hierbij erg belangrijk omdat hardlopen op blote voeten een ander looppatroon laat zien dan met schoenen. Dit geldt ook voor de verschillende soorten hardloopschoenen waar atleten mee lopen. De meeste atleten hebben meer dan een paar trainingsschoenen en daarnaast nog specifieke wedstrijdschoenen.
Bij het beoordelen van het hardlopen is ook de keuze van ‘loopondergrond’ erg belangrijk. Het lopen op een loopband ten opzichte van een loopgang kan een verschillend beeld laten zien. De verschillen zitten onder meer in de afzetkracht die nodig is, maar ook op de spoorbreedte en de mogelijkheid om uit te wijken. Voor een hardloper die op de baan of buiten traint is een loopbaan (minstens 30 m) het meest geschikt om een zo natuurlijk mogelijk beeld te krijgen van het looppatroon. Daarentegen voldoet een loopband prima voor analyse van hardlopers die regelmatig op een loopband trainen, deze laten relatief weinig verschillen zien.
Het hardlopen kent een grote variëteit aan schoeisel voor ieder type wedstrijd, variërend van sprint-spikes tot cross-schoen. Tegenwoordig zijn er zelfs minimalistische schoenen verkrijgbaar voor barefoot of minimalistic running. Het ligt voor de hand dat de schoen primair geschikt moet zijn voor de activiteit waarvoor hij gebruikt wordt. Daarnaast zijn er enkele algemene aspecten waar u als (sport)podotherapeut naar kunt kijken voor beoordeling van de functionaliteit van de schoen. Zorg dat de leest past bij de voetvorm; beoordeel de flexibiliteit en ligging van de buiglijn; torsiestijfheid van de middenvoet; stijfheid van het contrefort; zijwaartse stabiliteit van de schoen; vetersysteem; profiel van de schoen; mogelijkheid voor toepassing sportinlay.
Met het anders veteren van de schoenen, het vetersysteem, kan de schoen beter ‘pas’ gemaakt bij bijvoorbeeld smalle hielen, hoge of lage wreef en smalle of brede voeten Een goed geveterde schoen geeft een zekerder, comfortabelere en ondersteunde pasvorm.
Benieuwd naar wat Yannick of een podotherapeut voor jou kan betekenen? Kijk dan op de website van Profysic.
Yannick is ook onderdeel van het High Performance Team. Zijn collega’s leren kennen? Kijk dan hier.