Discipline in jouw sport is cruciaal!

02 juni 2023

Talent hebben dat is één ding binnen de sport. Het komt daarnaast ook op discipline en doorzettingsvermogen aan. Alleen zo bereik je jouw doelen!

Discipline is de bereidheid en het vermogen om toegewijd te zijn aan een specifiek doel of resultaat. Daarnaast moet je bereid zijn om consistent inspanningen te leveren om dat ene doel of resultaat te behalen. Discipline zal je als sporter helpen om te blijven trainen en om je aan je trainingsprogramma te houden. Daarnaast heeft discipline een positieve invloed op het ontwikkelen en handhaven van gezonde gewoontes en motivatie, zelfs wanneer de omstandigheden moeilijk zijn.

 

Trainingsregime

 

Op tijd opstaan, consistent trainen, jezelf blijven pushen ook als je even geen zin hebt of vermoeid bent. Bij een carrière in de sport hoort een bepaalde levensstijl, er ontstaat een bepaald trainingsregime. Dit trainingsregime moet je maar vol kunnen houden, aangezien het vaak een intensief programma is. Door discipline houd je je als atleet eerder aan een planning, frequentie en intensiteit van de training. Hierdoor kan je als atleet veel stappen maken.

 

Voeding en gezondheid

 

Naast het volgen van je trainingsschema’s, draait discipline ook om het handhaven van een gezonde levensstijl. Onder levensstijl wordt verstaan goede voeding, voldoende slaap en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken of overmatig alcoholgebruik. Als sporter is het enorm van belang dat je je lichaam goed voed. Zo bereik je optimale prestaties en kan je stappen maken, zodat je dichter bij je doel komt.

 

Mentale focus

 

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor het mentale aspect van sporters. En dat is goed ook, want naast het fysieke aspect speelt het mentale aspect ook een grote rol in de prestaties van atleten. Discipline omvat ook mentale focus en het vermogen om afleidingen te vermijden. Als sporter moet je namelijk in staat zijn om je te concentreren op trainingen en wedstrijden. Daarnaast is mentale focus ook belangrijk om je doelen in gedachten te houden en positieve gedachte te kunnen behouden.

 

Zelfbeheersing

 

Onder discipline valt ook zelfbeheersing en het vermogen om verleidingen te weerstaan. Het gaat dan vooral om het weerstaan van verleidingen die prestaties kunnen beïnvloeden. Het kan zijn dat je een keer een feestje moet overslaan, omdat je weet dat het niet verstandig is. Of het afwijzen van ongezond voedsel, dit hoeft niet altijd natuurlijk maar is in sommige omstandigheden handiger om te doen. Daarnaast kan het zijn dat je bepaalde activiteiten moet overslaan omdat je voldoende rust wilt krijgen. Hiervoor heb je discipline nodig, want vaak zijn het geen leuke keuzes die je moet maken. Deze keuzes leveren wel mooie prestaties op, dus dat kan een goede motivator zijn om de keuze te maken.

 

Consistentie

 

Consistency is key. Misschien heb je dit Engelse spreekwoord al een gehoord. Maar consistentie is dus enorm belangrijk voor de prestaties van atleten. Discipline is daarnaast ook gebaseerd op consistentie. Als sporter moet je toegewijd zijn aan je sport en consequent trainingsschema’s volgen. Alleen dan zul je progressie in je prestaties zien. Het is niet alleen een kwestie van af en toe hard werken, maar eerder van het consequent leveren van inspanningen op de lange termijn.

Discipline kan moeilijk zijn. Voornamelijk wanneer je wordt geconfronteerd met uitdagingen vermoeidheid of tegenslagen. Maar het ontwikkelen van discipline heeft alleen maar een positief effect op je prestaties. Je benut je potentieel beter waardoor je eerder je doelen kan behalen.

Discipline kan je leren. Dus maak je geen zorgen als discipline voor jou niet natuurlijk is aangelegd. Als je echt iets wilt bereiken met je sport dan is discipline leren zeker de moeite waard.

 

 

Hoe bouw je dan discipline op?

 

Focus op het ontwikkelen van gewoontes

 

Het ontwikkelen van goede gewoontes is misschien een klein beetje valsspelen, want goede gewoontes staat niet gelijk aan discipline. Het voordeel van gewoontes is wel dat het gedrag is dat je automatisch en onbewust oppakt. Als je zo’n nieuwe gewoonte ontwikkeld dan hoef je je eigenlijk niet meer druk te maken om discipline. Het ontwikkelen van gewoontes is niet makkelijk, hier gaat ook veel tijd in zitten. Maar als je eenmaal de gewoonte er in hebt geslepen dan zal je hier zeker profijt van hebben.

 

Verander je omgeving

 

Je omgeving heeft heel veel invloed op je gedrag. Als je merkt dat jouw omgeving een negatieve invloed heeft op jouw prestaties, dan is het misschien goed om te kijken of er wat in je omgeving aangepast kan worden. Het kan al helpen om je te begeven onder mensen die dezelfde doelen hebben als jij. Je hoeft niet gelijk drastische veranderingen te maken. Als je doel is om minder snel naar ongezonde snacks te pakken dan kan je je omgeving zo inrichten, zodat deze er niet zijn. Je kan de gezonde snacks ook meer in het zicht leggen, zodat je deze eerder pakt.

 

Bedenk in welke situaties jij discipline nodig hebt

 

Je hoeft niet in elke situatie te vertrouwen op discipline. In sommige situaties gaat het je beter af om wel discipline toe te passen en in andere situaties wat minder. Als je weet in welke situaties dit het geval is dan kan je jezelf hier op aanpassen. Je bent dan ook al bezig met een stukje bewustzijn. Dit is al een grote stap richting betere keuzes.

Voor sommige situaties kan je “als-dan plannen” maken. Door een doel op te stellen en te bedenken wat je in een moeilijke situatie wilt doen, wordt de kans groter dat je het daadwerkelijk ook uitvoert.

Zo’n “als-dan plan” ziet er als volgt uit: Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y.

Bijvoorbeeld: “Als iemand mij vanavond chocola aanbied dan zeg ik nee”.

Zo ben je al voorbereid op eventueel mogelijke situaties.

 

Bedenk beloningen voor jezelf

 

Om de focus en discipline te behouden kan het helpen om beloningen op te stellen. Haal de beloningen soms ook naar voren. Je doelen zullen vaak lange termijn doelen zijn. Om je zelf te blijven motiveren kan je die lange termijn doelstellingen opdelen in korte termijn doelstellingen.

Schrijf daarnaast je doelen op en zorg dat ze in het dagelijkse leven zichtbaar zijn. Stel bijvoorbeeld je achtergrond van je telefoon in waarop je betreffende doel te zien is. Je wordt zo vaker aan je doel herinnerd en het is dan makkelijker om je aan dit doel vast te houden!