Je bent goed bezig, je prestaties zijn goed en alles eromheen heb je ook goed geregeld. Maar dan krijg je een blessure. Het vervelendste wat er voor een sporter kan gebeuren. Kleine pijntjes horen wel een beetje bij topsport, maar de grote blessures wil je voorkomen. Deze blessures zullen ervoor zorgen dat je tijden niks kan doen, trainingen mist en even geen progressie meer ziet. Soms kunnen blessures niet voorkomen worden. Maar de meeste blessures wel. Hoe? Dat lees je hier.
Zorg voor een goede opwarming
Door je goed voor te bereiden op jouw training kunnen blessures voorkomen worden. Met de warming-up stoom je je spieren en gewrichten klaar voor de training. Je maakt ze soepeler en stimuleert de doorbloeding waardoor je spieren warm worden.
Zorg ook voor een goede cooling-down
Naast een goede warming-up is het ook belangrijk dat je na je training goed afkoelt. Dit kan door rustig te wandelen, fietsen of lopen. Daarnaast helpt het vaak ook om wat lichte stretch oefeningen mee te pakken.
Train je buik- been, en rugspieren
Door je buik- been, en rugspieren te trainen kan je bepaalde trainingsprikkels beter opvangen. Door het trainen van je rugspieren krijg je een betere rompstabiliteit. Met deze rompstabiliteit kan je de grootste klappen opvangen. Met de afwezigheid van sterke spieren is de kans op een blessure groot.
Breng wat lenigheid in je lichaam
Door regelmatig je spieren los te gooien met wat lenigheidsoefeningen kan je ook blessures voorkomen. Als je lenig bent, neemt de kans op blessures af. Probeer ook eens yoga als middel om blessures te voorkomen.
Kies voor gezonde voeding
Door voor, tijdens en na je training te kiezen voor gezonde voeding kunnen blessures ook voorkomen worden. Door te kiezen voor gezond eten, worden de voedingsstoffen aangevuld die je nodig hebt om weer goed te kunnen trainen.
Pak voldoende rust tussen je trainingen
Voldoende rust tussen de trainingen zorgt ervoor dat je herstelt van je trainingen. Hierdoor kan je de volgende training weer vol gas geven. Wanneer je onvoldoende uitgerust bent, is de kans op blessures groter.
Zorg ervoor dat je goed materiaal gebruikt
Gebruik tijdens het sporten goed materiaal wat de kans op blessures kleiner maakt. Denk bijvoorbeeld aan goede schoenen. Bij het hardlopen is dit essentieel. Schoenen die niet goed bij je voeten passen of oude schoenen kunnen leiden tot blessures.
Luister goed naar je lichaam
Zoals eerder gezegd kunnen kleine pijntjes vaak voorkomen in de topsport. Het is belangrijk dat je niet te lang met deze kleine pijntjes loopt. Zorg ervoor dat je op tijd naar de fysio gaat en een grotere blessure voorkomt. Luister dus goed naar je lichaam als je iets voelt of wat vermoeider bent dan normaal en pas waar nodig een training aan.
Talenten Worden Helden heeft een netwerk van verschillende professionals klaar staan die jou kunnen helpen bij het voorkomen van blessures. Meer weten?
Neem dan contact op!