Beter presteren door voedingssupplementen?

18 augustus 2023

In de (top)sport zie je dat veel sporters voedingssupplementen gebruiken. Deze supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van de prestaties van atleten. Maar waar moet je rekening mee houden? Dat hebben wij aan onze (sport)diëtist Quirine Altorf gevraagd. Zij is onderdeel van het High Performance Team binnen het Talentencentrum en helpt sporters om het beste uit henzelf te halen.

 

Baat het niet schaad het niet?

“Ik zie in de praktijk zowel recreanten als wedstrijdsporters volop pillen/poeders gebruiken zoals creatine, glutamine, cafeïne, diverse vitaminepreparaten zoals multivitaminen, vitamine D, B12 , magnesium, visolie, kruidenpreparaten zoals angina force etc. veelal onder het motto baat het niet, schaad het niet. Helaas is dit niet altijd zo en is het een beetje de omgekeerde wereld.”

 

Supplementen vormen het allerlaatste stapje om je prestatie te verbeteren. Maar er zijn ook heel veel supplementen op de markt die domweg niets doen.

 

Om de sporters goed op weg te helpen met hun voeding, wordt er gebruik gemaakt van de sport voedingspiramide.

De sportvoedingspiramide is een handige tool die veel sportdiëtisten gebruiken om sporters inzichtelijk te maken welke voeding en/of supplementen zij nodig hebben en waar er voor sporters nog (veel) winst te behalen is. De piramide is opgebouwd uit 3 lagen: basisvoeding, sportspecifieke voeding en supplementen.

 

Sportvoedingspiramide

Sportvoedingspiramide

 

De voedingspiramide werkt als volgt:

 

1 | Je werkt eerst aan goede basis voeding.

Je kunt zelf met een rekentool of de sportdiëtist een voedingsanalyse doen.

 

2| Daarna kijk je wat heb je sportspecifiek nodig

Wat is het niveau van sporten, soort sport, rol in het team, wedstrijdseizoen etc. Hoe intensiever er gesport wordt des te belangrijker het is om de voedingsstoffeninname te timen.

 

3 | De top van de piramide zijn de sportsupplementen

Voor topsporters kunnen sportsupplementen prestatie bevorderend werken, mits ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid, ze van toepassing zijn op een bepaalde inspanning en niet op de dopinglijst staan. Om meer inzicht te krijgen in de werkzaamheid en/of schadelijkheid van supplementen kun je gebruik maken van de Supplementenwijzer.

 

Samengevat: Een suppletie advies in de sport is veelal maatwerk! Overdosering komt veel voor door gebruik van meerdere supplementen naast elkaar. Dit kan zeker een risico vormen bij onder andere vitamine B6.

 

Tips

Waar kun je zelf op letten?

  • Er is een verschil tussen orthomoleculaire geneeskunde en reguliere geneeskunde! Bij de orthomoleculaire geneeskunde worden soms hogere doseringen gebruikt. Doe dit nooit op eigen houtje maar altijd met een orthomoleculair arts/diëtist
  • Kies je zelfstandig kijk dan bij vitaminen en mineralen naar de ADH waarde (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, deze staat op het etiket). Gebruik maximaal 100-200% van de ADH waarde.
  • Des te minder er op het etiket staat des te beter. Veel toevoegingen zijn niet nodig en maken een supplement onnodig duur.
  • Er is geen controle in Nederland op het toevoegen van kruiden. Zo kan de dosering afwijken en zijn de claims niet bewezen. Ook kan het bijvoorbeeld kanker medicatie negatief beïnvloeden. Denk aan ginseng (tegen vermoeidheid), kurkuma capsules etc. Ook wordt er veel senna gebruikt (onder andere in laxeerthee) wat bij langdurig gebruik de darm juist lui maakt. Het gezegde “ baat het niet, schaad het niet” is zeker niet altijd waar!

 

Daarnaast is het goed om te kijken naar je eigen leefstijl als sporter. In bepaalde situaties heb je een nog hoger risico op tekorten. Het is dan nog belangrijker om aandacht te geven aan supplementen. In deze gevallen moet je iets meer opletten:

  • Bij diëten voor gewichtsvermindering onder andere bij gewichtsklasse sporten
  • Bij verminderde eetlust door jetlag/volle dag programma’s met reizen/trainen/werken
  • Bij een voedselallergie/intolerantie
  • Bij niet gebruiken van boter/jus en weinig buiten komen
  • Bij een veganistisch eetpatroon
  • Bij grotere wonden/ernstige blessures

 

Wil je nog meer weten?

Topsport Topics heeft een eigen website met alle samenvattingen, vragen & antwoorden en factsheets. Of bereken zelf je voeding met de eetmeter van het voedingscentrum.

Wil je een afspraak maken met de sport diëtist bel Aleco tel 0165-743005 of TWB (Thuiszorg West-Brabant) tel 088-5602000 en vraag naar Quirine Altorf.